Вейп провокує виникнення раку горла – вигадка чи факт?

У сучасному світі люди почали активно палити електронні сигарети. Їх перевага в тому, що від них немає неприємного запаху і на перекур можна не виходити з приміщення, а влаштувати його прямо в кімнаті. І всі, хто захоплюється вейпами, впевнені, що вони набагато безпечніші за звичайні сигарети і не завдають організму особливої ​​шкоди. Однак це не так.

Вейпінг – що це таке

Це процес вдихання через рот парів різних рідин, що містять нікотин. Виявляється, замість диму від спаленого тютюну — пара з різноманітними ароматизаторами. І, здається, ось воно – очевидна перевага перед сигаретами. Так, диму немає, але рідина, яка випаровується, має не самий корисний і безпечний склад. Тому сучасна медицина також порівнює ризики розвитку онкології та вейпінгу.

Чим небезпечна рідина в електронних сигаретах

Найпоширенішими інгредієнтами вейпа є пропіленгліколь, вода, гліцерин, нікотин і, звичайно, доза ароматизаторів. І начебто всі вони дозволені до використання в харчовій промисловості і на кожну є відповідний сертифікат. Але, варто звернути увагу на хімію, що при нагріванні речовини перетворюються в пару і розділяються на інші хімічні компоненти. І саме вони шкідливі і можуть сприяти розвитку раку горла.

У чому небезпека вейпінгу

При утворенні пари в електронних сигаретах утворюються формальдегід, акролеїн, акриламід, кротоновий альдегід, діацетил. Вони є токсичними і небезпечними канцерогенами. Ароматизатори також є синтетичними речовинами.

Тут важливо розуміти, що всі ці речовини буквально спаяні з тканинами тіла під час процесу вейпінгу. Наслідки можуть бути самими різними:

1. Високі ризики онкологічних захворювань легень, трахеї, ротової порожнини. Крім того, науково доведено, що вейп також може провокувати виникнення раку горла.

2. Алергічні реакції та запальні процеси внаслідок вдихання токсичних речовин та ароматизаторів.

3. Подразнення органів дихальної системи гарячою парою може призвести до їх опіків і витончення.

Більший негативний вплив мають рідини, що містять нікотин. Однак безнікотинові суміші не можна назвати абсолютно нешкідливими.

Паління сигарет чи вейп без нікотину – що краще?

На жаль, і те, і інше може стати поштовхом для розвитку злоякісних пухлин. Регулярні курці сигарет за статистичними даними частіше хворіють на рак горла, ніж вейпери, але останні також піддаються високому ризику.

Багато людей кидають палити і переходять на вейпінг. Не так вже й погано, якщо в майбутньому наступним кроком буде відмова від них теж. Також не зайвим буде періодичне відвідування ЛОРа, щоб стежити за станом свого організму, і на ранніх термінах виявляти будь-які патологічні стани.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *