Як правильно проводити гігієну ротової порожнини та горла

Ротова порожнина та дихальні шляхи постійно піддаються атаці несприятливої екології, бактерій та вірусів. Також через рот і гордо проходить рідина, їжа та слина, які часом стають сприятливим середовищем для розмноження патогенної мікрофлори. Тому дуже важливо підтримувати правильно гігієну горла та порожнини рота. Це, як мінімум, профілактика захворювань. І сюди відноситься не лише полоскання та промивання, а ще кілька нехитрих маніпуляцій.

У чому важливість гігієни горла

Горло є провідником між нижніми відділами органів дихання та зовнішнім світом. Є низка негативних факторів, що впливають на стан самого органу:
1. Забруднене повітря. Може спричинити хімічні та фізичні ушкодження.

2. Інфекції. Попадання патогенних мікробів і вірусів через контактний або повітряно-краплинний шлях, що призводить до подальшого запального процесу.

3. Перенапруження голосових зв’язок. При активній гучній мові, співі та криках зв’язки слабшають і перестають виконувати свої функції повноцінно. Також на них можуть утворюватися кісти та інші утворення.

4. Вживання надмірно солоної, кислої, гострої їжі та алкоголю. Ці фактори дратують слизову оболонку горла. Може провокуватись запалення або навіть зміни на клітинному рівні.

Найголовніша небезпека при недотриманні правильної гігієни порожнини рота та горла – це ризик розвитку запальних процесів та злоякісних новоутворень. При частих запаленнях тканини стають рихлішими і змінюються, що може призвести до онкології. В останньому випадку можуть видалятися важливі частини гортані і людина втрачає деякі свої функції у вигляді голосу та мови.

Своєчасний догляд за гортанню та ротовою значно знижує ризики настання та ускладнень від простудних захворювань.

Правила догляду за порожниною рота і горла

Основних рекомендацій насправді не так багато. Але їх важливо дотримуватися.

1. Носіння маски під час спалахів інфекційних захворювань.

2. Обмежити контакти з людьми, які мають респіраторні захворювання у фазі загострення.

3. Після повернення додому з вулиці прополоскати горло простою водою кімнатної температури.

4. Не вживати в їжу продукти, що подразнюють слизові оболонки горла та ротової порожнини.

5. Не перенапружувати голосові зв’язки.

6. Чистити зуби 2 десь у день їжі.

7. Використовувати ополіскувач для порожнини рота протягом дня після їди.

8. Проходити регулярні профілактичні огляди у стоматолога. Видаляти своєчасно зубний камінь.

Якщо порожнини розвивається запальний процес (карієс, гінгівіт, пародонтит), він може давати ускладнення на гортань і горлянку.

Симптоми захворювань горла

1. Утруднення ковтання та набряк.

2. Больові відчуття у горлі.

3. Почуття першіння та сухості.

4. Кашель.

При перших проявах вищевказаних симптомів необхідно звернутися до лікаря, щоб усунути хворобу на початкових етапах і не допустити ускладнень.

Як доглядати за горлом і ротовою порожниною в різні життєві цикли

Маленьким дітям потрібно сформувати правильні звички догляду за ротовою порожниною і горлом. Тоді йтиме правильний розвиток і не буде запальних процесів. Оскільки будь-які захворювання зубів і ясен у дитини прогресує швидше, ніж у дорослого.

Також при вагітності жінці важливо ретельно стежити за станом свого організму. Тому що найменша інфекція у горлі може дати несприятливий вплив на плід.

При захворюваннях горла необхідно звертатися до ЛОР, при проблемах із зубами та яснами – до стоматолога.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *