Як розмовляти по телефону після ларингектомії

Пацієнтам з онкологічними захворюваннями горла іноді проводять хірургічне лікування видалення гортані – ларингектомію. Побічним ефектом операції є видалення голосових зв’язок, адже саме вони відповідають за видачу звуків. І без допомоги з-поза стає неможливим вести телефонні розмови, без чого в сучасному світі дуже складно обійтися.

Труднощі у спілкуванні після операції з видалення гортані

Після оперативного втручання людина вже не може розмовляти як завжди, і вона змушена шукати альтернативу, щоб підвищити якість життя. Справжньою знахідкою для пацієнтів стає електрогортань. Але і цей апарат не завжди рятує саме під час розмови по телефону.

Які проблеми у спілкуванні у людей, які не використовують голосоутворюючий апарат

Крім голосового апарату пацієнт може освоїти ще два види спілкування – жестову мову та стравохідну. При стравохідному типі мови по телефону дуже складно порозумітися, звук може спотворюватися по телефону і співрозмовнику буде дуже важко зрозуміти. 

Жестову ж мову зовсім не чути, її треба спостерігати. І так, є відеочати, де також можна з успіхом спілкуватися. Однак, іноді буває що немає виходу в інтернет або ситуація не сприяє відеодзвінку.

Труднощі при використанні електрогортані

Звичайно в цьому виді техніки потрібно теж звикнути і пристосуватися. Не вдасться одразу комусь зателефонувати та поговорити. Потрібно навчитися розраховувати рівень гучності приладу та його місцезнаходження щодо телефонної трубки.

Також є ще один нюанс при використанні голосоутворюючого апарату – телефон відчутно спотворює звуки, навіть дорогих приладів у ціні. А якщо пацієнт придбав саму недорогу модель, то телефоном розмовляти буде ще складніше, оскільки буде підвищений рівень шумності від голосового апарату.

Саме з цих причин люди часто вважають, що рак гортані та спілкування по телефону не сумісні. Але це не так, існують рекомендації, завдяки яким можна налагодити телефонну розмову.

Як розмовляти по телефону після ларингектомії

Перш за все потрібно прийняти собі, що після операції з видалення гортані спілкування по телефону буде складніше і збудовано інакше. Головним помічником у спілкуванні буде електрогортань, її можна придбати вже після виписки з клініки. Для початку потрібно буде освоїтися і підлаштуватись під роботу апарату при спілкуванні в живу, а потім переходити до телефонних дзвінків.

Рекомендації щодо поводження з голосоутворюючим апаратом під час телефонної розмови:

  • Занадто дешеві моделі голосоутворюючих приладів створять занадто багато перешкод, оскільки вони найчастіше не призначені для використання телефонної розмови. Краще вибрати техніку з цінової категорії середньої або преміум.
  • При розмові не рекомендується поспішати. Потрібно артикулювати кожне слово розмірено та чітко.
  • Мікрофон телефону розташувати трохи вище рівня губ, так буде створюватися менше перешкод і дзижчання.
  • При телефонній розмові краще зменшити рівень гучності електронної гортані.

Голосоутворюючий апарат стане помічником не тільки людям перенести операцію з видалення гортані, але й для тих, хто має тимчасові труднощі – пошкодження голосових зв’язок, запалення в горлі, термічний або хімічний опік тканин ротової порожнини та гортані.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *