Ангіома глотки: причини, симптоми, дієві методи лікування

Ангіома глотки – судинне новоутворення доброякісного типу, що утворюється в епітелії надгортанника або підскладчастого простору. Прогресування ангіоми та збільшення її у розмірах може загрожувати раптовою сильною кровотечею, яка потребує термінового медичного втручання.

Ангіому часто плутають із карциномою (раком), оскільки візуально і при пальпації є схожість із злоякісною пухлиною. Визначити тип новоутворення зможе лікар завдяки сучасним методам діагностики: комп’ютерної томографії, магнітно-резонансної томографії, УЗД та гістологічному аналізу у разі потреби.

Чому розвивається ангіома?

Різновид ангіоми – гемангіома – може бути присутнім з народження. Зазвичай новоутворення відрізняється червоним, багряним або темно-синім відтінком, гладкою чи шорсткою структурою. Появі гемангіоми більше схильні немовлята, які виношувалися в умовах патологічної вагітності або перенесли родову травму. Поява ангіоми глотки у дорослому віці може пояснюватися:

• порушення гормонального балансу;

• травмами гортанного епітелію;

• іншими злоякісними процесами в організмі;

• сезонною чи хронічною слабкістю імунітету;

• прихованими чи гострими фазами захворювань печінки.

Ці фактори зазначені як причини розвитку ангіоми у 90% пацієнтів. Щоб вберегти організм від розвитку та прогресування цього захворювання, потрібно регулярно проходити огляд у ЛОР-лікаря.

Як розпізнати захворювання?

Якщо розміри доброякісного новоутворення несуттєві (кілька міліметрів), то захворювання може себе не проявляти. А ось розростання ангіоми найчастіше викликає такі відчуття:

• порушується функція ковтання;

• з’являється відчуття стороннього предмета у горлі;

• тембр голосу змінюється на хрипкий та низький;

• з’являються напади астматичного кашлю та задишки (особливо у разі фізичних навантажень).

Визначити наявність ангіоми в домашніх умовах можна лише у разі її розвитку у верхніх відділах глотки. Нижче розташування новоутворення потребує діагностики за допомогою спеціальних пристроїв у клінічних умовах.

У разі наявності одного або кількох симптомів, описаних вище, слід звернутися до фахівця за консультацією та оглядом. Лікар огляне ротову порожнину та призначить необхідні дослідження. Наприклад, фаринго-, ларинго- та ендоскопію. Такі методи діагностики допоможуть визначити точне розташування утворення, зробити оцінку розмірів та структури.

Методи лікування ангіоми горлянки?

У кожному індивідуальному випадку план лікування створюється з урахуванням даних діагностичного обстеження. У сучасних клініках ангіому горла видаляють за допомогою кріотерапії – лікування рідким азотом. Кріотерапія дозволяє видалити патологічні тканини, не зачіпаючи здоровий епітелій.

Такий спосіб є найменш травматичним і не потребує тривалого перебування у стаціонарі, а також тривалого періоду реабілітації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *