Рішення після тотальної ларингектомії (видалення гортані)

Позитивні та негативні моменти різних рішень

Пацієнти, які перенесли операцію з тотальної ларингектомії і втратили голосові зв’язки, не можуть говорити своїм голосом. Після операції пацієнти починають вдихати через спеціально зроблений отвір під назвою «стома». Це дуже серйозне хірургічне втручання, яке створює величезний стрес у житті пацієнтів. Незважаючи на це, можна все змінити і відновити нормальне спілкування під час розмови з іншими людьми або по телефону.

Насправді, ви можете повернути собі голос.

Є три різні рішення, які допоможуть пацієнтам, що перенесли оперативне втручання, спілкуватися після повної ларингектомії та знову говорити. Кожен метод вимагає терпіння та практики, щоб знову навчитися говорити, хоча й з деякими відмінностями.

У цій статті ми зосередимося на цих відмінностях з точки зору комфорту для пацієнта.

Що може бути рішенням, щоб знову говорити після проведення ларингектомії?

Ось перелік найпоширеніших шляхів:

  • Голосовий протез або трахео-стравохідна пункція (ТСП)
  • Стравохідна мова або ковтання повітря
  • Апарат штучна електронна гортань (голосоутворюючий апарат)

Голосовий протез або трахео-стравохідна пункція (ТСП) – що це?

На сьогоднішній день це достатньо розповсюджений спосіб відновлення голосу у пацієнтів після ларингектомії. Хірургія ТСП проводиться в основному як частина ларингектомії. На додаток до стоми, хірург робить крихітний отвір, який називається фістулою, на задній частині вашої стоми. Отвір створює перехід між трахеєю та харчовою трубою (стравоходом).

Потім хірург встановлює односторонній протез-клапан, який пропускає повітря з легенів у ротову порожнину.
Деякі клапани голосових протезів є зовнішніми. Це означає, що їх потрібно знімати для очищення. Інші типи клапанів є внутрішніми. Ці клапани повинні залишатися на місті, поки їх не доведеться замінити. Заміну потрібно робити приблизно кожні 6 місяців, якщо вони не почнуть протікати раніше.

Позитивні сторони ТСП:

  • Це найшвидший спосіб почати говорити після ларингектомії.
  • Практично не потребує навчання
  • Голос, хоч і не “рідний”, хриплуватий, але звучить достатньо природно

Мінуси для ТСП:

  • Він підходить не всім. Ви повинні відповідати певним вимогам щодо здоров’я, щоб мати можливість ним користуватися. У деяких людей можуть виникнути м’язові спазми глотки, тому вони стикаються з труднощами при розмові за допомогою ТСП.
  • Загальна оцінка показує, що цей метод дорогий.
  • Потрібне обов’язкове обслуговування, наприклад, очищення після їжі.
  • ТСП потребують частого регулювання, оскільки людське тіло постійно змінює стому.
  • Залежно від типу та виробника, ТСП працює від 3 місяців до одного року і повинен бути замінений спеціалізованим персоналом.

Як наслідок, у більшості випадків пацієнти змушені відвідувати лікарню двічі чи більше на рік і можуть почуватися залежними від цієї допомоги.

Стравохідна мова або розмова через шлунок – що це?

Виконуючи спеціальні вправи, пацієнти можуть навчитись заковтувати певний об’єм повітря в шлунок і в подальшому використовувати його шляхом зригування для розмови, так як вихідний повітряний потік за допомогою артикуляції може перетворюватись в мову.

Перевага стравохідної мови тільки одна:

  • Незалежність. Вам не потрібні зовнішні аксесуари чи пристрої. Жодного додаткового хірургічного втручання. Обидві руки завжди вільні.

Але мінуси набагато вагоміші:

  • Опанувати цей метод непросто, це може зайняти місяці, і це буде доступно не всім.
  • Його використання вимагає серйозних фізичних зусиль і втомлює.
  • Є дані про те, що з часом, особливо через рік після ларингектомії, стан і функціонування травної системи погіршується. Це має серйозні наслідки для здоров’я людини.

Електронна гортань (штучний мовний апарат) – що це?

Електрогортань – це пристрій, що працює від батарейок і створює вібрацію. Притиснувши електрогортань до шиї, ці вібрації потрапляють в ротову порожнину і разом з артикуляцією дають можливість говорити. Цей метод відновлення голосу після тотальної ларингектомії є поширеним рішенням протягом багатьох років.

Позитивні моменти при застосуванні електронної гортані:

  • Дуже простий у використанні та легко навчитися ним користуватися.
  • Просте обслуговування – зарядіть або замініть акумулятор. Сучасні електрогортані забезпечують десятки годин розмови на одному заряді.
  • Немає необхідності в медичних спеціалістах для підтримки пристрою
  • Немає необхідності регулярно відвідувати лікарні

Негативні моменти при використанні електронної гортані:

  • У більшості моделей електрогортані на ринку голос рівний і звучить механічно. Однак існують моделі електрогортаней, які дозволяють пацієнту змінювати тон під час мови. Наприклад, Trutone Emote, Labex Inspiration і Labex Extra.
  • Під час розмови одна ваша рука зайнята.
  • Ви повинні стежити за залишком ємності акумулятора. Сучасні цифрові пристрої попередять вас, коли батарея ось-ось розрядиться.

У висновку

Електронна гортань – це простий та доступний пристрій, що може забезпечити більшу незалежність після ларингектомії протягом багатьох років. Вона дійсно може дуже простим способом відновити здатність спілкування до задовільного рівня.

Електроларингофони дуже зручні і корисні також для людей з тім’яною втратою голосу. Ці пристрої можуть допомогти людям, які не можуть чути з різних причин, недостатньої потужності в легенях або деякі труднощі з голосом, біль у шиї або задихання.

І останнє, але не менш важливе: вони є вдалою резервною копією в будь-якому випадку. Сучасні цифрові електронні гортані пропонують значний час мовлення та варіанти мовлення, які однозначно заслуговують вашої уваги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *