LABEX – електронна гортань поради по використанню

У статті “LABEX – електронна гортань поради” ви дізнаєтесь
– що таке електронна гортань
– кому потрібна електронна гортань
– знайдете поради щодо початку використання електронної гортані
– дізнаєтесь як зробити перші кроки з електронною гортанню

Мова та електронна гортань

Здатність говорити та спілкуватися – одна з визначальних характеристик людини. Це фундаментальна здатність багатьох видів повсякденної діяльності. Вона безпосередньо впливає на соціальний статус людини.

Втрата можливості розмовляти може призвести до катастрофічного зниження якості життя. Раптова втрата вільного та звичного спілкування згодом може викликати психологічні та психічні проблеми.

Електронна гортань – це допоміжний мовний пристрій, що живиться від акумулятора. Він призначений для використання людиною, у якої видалено горло (операція ларингектомії). Апарат покликаний допомогти відтворювати звуки, подібні до тих, що виробляються голосовими зв’язками при природній мові. Це електромеханічний пристрій зовнішнього застосування, також відомий як штучна гортань шийного типу. Відповідні рухи губ, язика, щелепи, зубів перетворять тон звучання приладу на значущу мову.

Електронні гортані бувають різних моделей, розміром із маленьку електробритву. Електрогортані використовуються людьми, які втратили голосовий апарат у результаті лікування раку гортані. Такі апарати генерують так званий голос робота.

Поради щодо використання електрогортані

Далі розглянемо поради щодо використання електронної гортані.

Якщо ви вперше використовуєте пристрій для голосової реабілітації LABEX, ми рекомендуємо вам просто почати вчитися розмовляти з його допомогою, не вносячи жодних змін у налаштування тону та гучності. Ваше головне завдання на першому етапі – знайти “золоту точку” на шиї.

Ця точка дозволить звуку від апарата з максимальною чіткістю проходити через тканини шиї та ротову порожнину.

Найпростіший спосіб знайти свою “золоту точку” – прикладати апарат до різних місць на шиї та, запускаючи генерацію, намагатися вимовляти короткі склади (“па-па”, “ма-ма” і т.п.). Це робиться до тих пір, поки ви не почуєте найкращу проекцію звуку через ротову порожнину.

Знайти цю точку – дуже важлива, а іноді, й найскладніша частина отримання якісних результатів із штучною гортанню. При пошуку зони найкращого звучання, важливо щільно притискати до шиї звукову головку апарата. Слідкуйте за тим, щоб вся поверхня звукової головки була притиснута до тіла. Якщо цього не робити, то звук “вислизатиме” назовні, проходячи повз шию і ротову порожнину. При цьому, звучання апарата перебиватиме вашу значущу мову. Якщо ж апарат щільно і з зусиллям притискати до вашої “золотої точки”, то мова звучатиме чіткіше і ясніше.

Зверніть увагу, що відразу після променевої терапії тканини шиї можуть стати щільнішими і товстішими. Це знижує здатність звуку проходити від пристрою через горло та виводити його через ротову порожнину назовні. Через це вам може бути складніше знайти свою “золоту точку”. Однак, зазвичай через 1-2 тижні товщина та щільність тканин шиї нормалізується.

Як стати кращим!

Як тільки ви визначитеся зі своєю “золотою точкою”, ви можете почати промовляти слова за допомогою електрогортані Labex. Але ж ви повинні пам’ятати одну річ! Коли ви намагаєтеся говорити з використанням електронної гортані, ви повинні дуже активно артикулювати слова і намагатися не говорити швидко. Ваша мова має бути більш ясною та зрозумілою для інших. Якщо ви не активно й яскраво артикулюватимете слова, то мова буде недостатньо виразною і, можливо, вас буде складніше зрозуміти.

Один із способів попрактикуватися в артикуляції, це сказати те, що ви хочете сказати, але без апарату. Це корисно робити перед дзеркалом.

Хороша вправа – використовувати скоромовки.

Якщо ви хочете, щоб вас краще розуміли – говоріть повільніше та відпускайте мовну кнопку електронної гортані між словами. Надалі, з набуттям досвіду, ви зможете говорити у звичному для собе темпі, але на етапі навчання не потрібно намагатися говорити швидко.

Зверніть увагу! – Всі пристрої Labex мають регулятор висоти тону та гучності.

*За матеріалами з сайту виробника www.labextrade.com

Як звучить електронна гортань – від наших користувачів

Як звучить електронна гортань – від наших користувачів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *