Голосоутворюючий апарат – відповіді фахівця

У цій статті “голосоутворюючий апарат – відповіді фахівця” ми зібрали найбільш поширені запитання, що ставлять нам наші покупці стосовно голосоутворюючих апаратів.

  • Що таке голосоутворюючий апарат?
  • Коли можна починати користуватись електронною гортанню?
  • Лікар, що може навчити розмовляти з голосоутворюючим апаратом?
  • Чи можу я самостійно навчитися розмовляти з голосоутворюючим апаратом?
  • тощо.

Ми звернулись з цими запитаннями до кандидата медичних наук, доцента кафедри променевої діагностики, променевої терапії та онкології, ЛОР-онколога вищої категорії Феджага Ігорю Павловичу. Ігор Павлович розповів про голосоутворюючий апарат – відповіді з цікавими коментарями наведені нище.

Голосоутворюючий апарат - відповіді фахівця. Феджага Игорь Павлович
ЛОР-онколог вищої категорії Феджага Ігор Павлович

Чи всі можуть навчитися розмовляти за допомогою голосоутворюючого апарату?

Спеціаліст, що займається голосовою реабілітацією таких пацієнтів, називається лікар-фонопед. Саме він зможе відповісти на всі питання, пов’язані з відновленням мови після операції ларингоектамії (видалення гортані). Він порадить найбільш прийнятний для кожного конкретного випадка метод реабілітації. Лікар розкаже як це працює, які можна очікувати результати. І головне – він зможе навчити користуватись електронною гортанню!

Насправді, навчитися розмовляти за допомогою апарату “електронна гортань” достатньо просто. Перш за все, потрібно знайти точку на шиі або підборідді, де звук від приладу якнайкраще проходить до ротової порожнини. І далі, не поспішаючи, виконуємо рекомендації з інструкції до голосоутворюючого апарату. Спочатку пробуємо промовляти голосні та приголосні букви, слова по складам, слова цілком, короткі фрази і т.д. Як правило, пацієнти опановують користування голосовим апаратом самостійно. І з часом, сухий та монотонний голос від електронної гортані збагатиться вашими особистими емоціями.

Як часто в результаті лікування рака горла/гортані пацієнти втрачають можливість розмовляти?

Все залежить від моменту діагностики, локалізації хвороби, загального стану здоров’я пацієнта. Якщо хворий своєчасно звернувся по допомогу, то в результаті хірургічного або комбінованого лікування, вірогідність зберегти голосову функцію, хоча б частково, значно збільшуються. Хотілося б підкреслити, що куріння та вживання алкоголю є основними факторами ризику виникнення раку горла. Своєчасна діагностика вже при перших симптомах суттєво впливають на досягнення позитивного результату.

Чи всім таким пацієнтам рекомендована голосова реабілітація з використання голосоутворюючого апарата?

Якісь особливі вподобання важко відмітити. Це спільне рішення самого пацієнта та лікаря. Є три напрямки голосової реабілітації: протезування, стравохідний голос та електронна гортань. Єдине, що можна відзначити – використання електронної гортані не потребує якихось додаткових маніпуляцій та тривалого навчання.

Які ще є методи голосової реабілітації? Їх недоліки та переваги.

Як було зазначено раніше, існую три можливості з реабілітації голосової функції у пацієнтів після операції з видалення гортані (ларингоектомія): протезування, стравохідний голос та електронна гортань. Трохи детальніше про кожний з них.

Протезування – силіконовий протез (маленька трубочка з клапаном) встановлюється через прокол між задньою стінкою трахеї та стравоходом. Через такий протез легеневе повітря видихається з трахеї у стравохід, і далі в ротову порожнину. Голос виходить глухим та сиплим, але достатньо природним. Ця технологія не вимагає особливого навчання. Але протез потребує періодичного обслуговування спеціалістом. Також, його необхідно раз на рік (а в деяких випадках і на пів-року) замінювати на новий. В більшості моделей протезів при відтворенні мови необхідно перекривати пальцем трахеостомічний отвір, тобто при розмові буде зайнята одна рука.

Стравохідний голос – вібрації створюються повітрям “відригування” із стравоходу. Ця методика не потребує якихось приладів та хірургічних втручань. У пацієнта завжди вільні руки. Він не потребує матеріальних затрат – тільки навчання. Але навчання може зайняти достатньо тривалий час та не всі пацієнти опановують цю техніку.

Електронна гортань – це електронний прилад. Він генерую звукові коливання замість тих, що виникають в голосових зв’язках здорової людини, коли через них проходить легеневе повітря. Звукову головку приладу притискають до шиї або підборіддя, звукові коливання, потрапляючи в ротову порожнину, модулюються ротом та перетворюються на промову.

Через який час після операції ларингоектомії можна починати користуватись голосоутворюючим апаратом?

Точно на це запитання може відповісти тільки лікар, у якого спостерігається пацієнт. Але зазвичай, через 3-4 тижня можна починати тренування.

Які голосоутворюючі апарати зараз є на ринку України?

Як ви розумієте, я комерцією не займаюсь і надати аналіз ринку по цьому напрямку не можу. Але найвідоміші бренди цього напрямку – це прилади під торгівельними марками Servox Digital (Німеччина), Trutone (США), Romet (США). Кілька років потому в Україні з’явилось офіційне представництво компанії LABEXTRADE з повною лінійкою сучасних цифрових електроларингофонів (електронна гортань) Labex Digital / Comfort / Harmony / Inspiration. Тобто зараз є достатньо багатий вибір голосоутворюючих апаратів і за функціоналом, якістю, сервісним обслуговуванням.

Купити голосоутворюючий апарат
Labex - детальна інформація
Labex – детальна інформація

Довідка:

Феджага Ігор Павлович

Лікар-ординатор.
Кандидат медичних наук.
ЛОР-онколог вищої категорії.
Доцент кафедри онкології, променевої діагностики та променевої терапії ВНМУ ім. М.І. Пирогова.
У 1994-2001 роках навчався у Вінницькому державному медичному університеті.
У 2003 закінчив магістратуру з хірургії.
З 2003 року працює у ПРЦО.
З 2014 року – асистент кафедри онкології, променевої діагностики та променевої терапії.
Автор 28 публікацій у фахових наукових виданнях, 3 винаходів, 2 корисних моделей.
Кандидат медичних наук. Онкоотоларинголог вищої категорії.
У 2015 році вперше у Вінниці виконав операцію голосового протезування.

Компанія Labex випускає модельний ряд сучасних голосоутворювальних апаратів:

Digital – базовий функціонал з однією мовною кнопкою;
Comfort – двокнопкова модель для більших можливостей;
Harmony – найпотужніша батарея плюс дві супер-кнопки;
Inspiration – інновації в керуванні тоном та гучністю, сенсерне управління.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *