Стадії раку горла

Рак горла (або рак гортані, як ця хвороба називається в медичній літературі) – це злоякісне новоутворення. Воно формується із патологічних клітин епітелію.

Фактично це наріст, розташований біля стінки горла. Збільшуючись, він перекриває просвіт у гортанній трубці. На початкових стадіях пухлина поширюється в межах стінки горла. Однак, у запущених випадках може поширюватися на сусідні органи та тканини, метастазує у регіонарні вузли і вже у віддалено розташовані органи.

Рак горла – це загальний термін. Він застосовується до злоякісного новоутворення, яке розвивається у горлі (рак горлянки) або в гортані (рак гортані). Голос і горло щільно пов’язані між собою, при цьому голосова коробка розташована безпосередньо під горлом.

Залежно від локалізації, поділяють такі види:

Рак носоглотки

Рак носоглотки починається в носоглотці – частини горла відразу за носом.

Рак ротоглотки

Рак ротоглотки починається в ротоглотці – частини горла прямо за ротом, що включає мигдалини.

Рак гортаноглотки

Рак гортаноглотки починається в гортаноглотці, нижній частині горла, трохи вище стравоходу та дихального горла.

Рак голосовой щели

Рак голосової щілини починається у голосових зв’язках

Надгортанный рак

Надгортанний рак починається у верхній частині горла і складається з пухлини, що вражає надгортанник, який є частиною хряща, що перешкоджає попаданню їжі в трахею.

Залежно від рівня розвитку та поширеності, рак горла розподіляють на стадії.

Рак горла, 0 стадія

Пухлина знаходиться лише у верхньому шарі клітин ураженої частини горла. Без симптомів.

Рак горла, 1 стадія

пухлина менше 2 см і обмежена частиною глотки, де вона почалася. Паталогічні клітини поширюються у слизовій оболонці та підслизовому шарі. Пухлина практично не досягає лімфатичних вузлів. Симптоми при цьому практично відсутні або мало помітні.

Рак горла, 2 стадія

на цій стадії пухлина стає більше 2 см (але менше 4см), проростає у всі шари тканин горла, але залишається в межах початкової локації. На цьому етапі можуть з’явитися біль у горлі та змінитися голос.

Рак горла, 3 стадія

розмір пухлини перевищив 4 см, вона проникла в лімфатичний вузол, що лежить на тій стороні горла, що і пухлина. Біль у горлі посилюється, з’являється кашель, виразки та інші характерні симптоми.

Рак горла, 4 стадія

пухлина проникла у лімфатичні вузли або віддалені органи. Пухлина стає добре помітна на шиї. Стан пацієнта різко погіршується, процес супроводжується болями.

Рак горла, жизнь после операции

З наведеного вище опису стадій раку горла стає зрозуміла важливість своєчасної діагностики захворювання для успішного лікування.

Не редко в процессе лечения принимается решение об операции по частичному или полному удалению гортани (эта операция называется — ларингэктомия). В зависимости от степени удаления органа пациент может частично или полностью потерять речевую функцию. И частью реабилитации после ларингэктомии становится вопрос восстановления речи. Один из способов реабилитации — использование голосообразующих аппаратов. Компания Labex выпускает модельный ряд современных голосообразующих аппаратов:

  • Digital — базовый функционал с одной речевой кнопкой;
  • Comfort — двухкнопочная модель для больших возможностей;
  • Harmony — самая мощная батарея, плюс две супер-кнопки;
  • Inspiration — инновации в управлении тоном и громкостью, сенсерное управление.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *