Рак горла у питаннях та відповідях

Рак горла – це онкологічне захворювання, яке виникає та розвивається в зоні глотки та горла. На початкових стадіях це невелика пухлина з чіткою локалізацією на конкретному органі. На пізніх стадіях вражаються прилеглі тканини, органи. Також можуть постраждати і віддалені від первинного вогнища органи. Залежно від стадії, на якій діагностовано захворювання, може застосовуватися як хірургічне лікування, так і комбіноване (хірургія, хіміотерапія, опромінення).

Звідки береться рак горла?

За міжнародною медичною статистикою рак горла потрапляє до ТОП-20 онкозахворювань. При цьому спостерігається позитивна динаміка в ситуації із захворюваністю на цю недугу. Вчені пояснюють таку зміну стану справ із дедалі більш масовою відмовою від тютюнопаління. На сьогодні це світова тенденція. Це підтверджує і твердження, що одним із чинників виникнення раку горла є куріння. Крім цього, як фактор виникнення злоякісної пухлини горла, може бути наслідок інфекційних захворювань, локалізованих у цій зоні (в т.ч. папіломавірус). Це може бути через вплив інших канцерогенів: алкоголь, що травмує тканини, шкідливі хімічні речовини, що знаходяться в повітрі.

Рак горла – до кого звертатися?

При прояві будь-яких симптомів (тривалий, такий що не проходить, біль у горлі, зміна голосу, покашлювання тощо) насамперед потрібно звернутися до отоларинголога (ЛОР-лікаря). Провівши огляд, лікар зможе вирішити, чи є причини для занепокоєння та подальших обстежень. Якщо підозри підтвердяться, то подальше обстеження та лікування бере на себе лікар онколог.

Який аналіз покаже рак горла?

Як методи діагностики, використовуються лабораторні аналізи крові, біопсія, УЗД, рентгенологічне дослідження, МРТ. Поставити однозначний діагноз на основі якогось одного аналізу неможливо.

За загальним аналізом крові можна побачити, що з організмом щось не в порядку (рівень гемоглобіну; кількість лейкоцитів; швидкість осідання еритроцитів – ШОЕ) та пацієнт потребує подальшого обстеження.

Онкомаркер рак гортані — ця методика діагностування онко-захворювання відносно нова. Порівняно з біопсією – не така травматична, але й точність нижча. Досліджуються такі показники: CSS – показник за наявності плоскоклітинної онкології, CYFRA 21-1 – білкова епітеліальна сполука, CA 19-9 – онкомаркер, який виявляється за наявності злоякісних утворень в органах травлення, горла та шиї.

Найбільш ефективною є ларингоскопія, яка дозволяє взяти зразок тканини для біопсії.

Як відрізнити рак горла від ангіни, фарингіту тощо?

Підступність цього захворювання у тому факті, що його перші ознаки не мають специфічних проявів. Ангіна, фарингіт, ларингіт – усі мають дуже схожі ознаки – це незначний біль у горлі, сиплість, хрипота. На цьому етапі хворі, як правило, і не думають звертатися до лікаря, віддаючи перевагу самостійному лікуванню. Іноді пацієнти можуть відчувати неприємну сухість у горлі, підвищене слиновиділення, дратівливий кашель. Це все може сприйматися як наявність інфекції в ротовій порожнині і не кожен запідозрить у цьому початок розвитку раку горла. Якщо ці симптоми не проходять при традиційному лікуванні більше тижня, слід обов’язково проконсультуватися з отоларингологом. Це дозволить «зловити» пухлину на ранньому етапі і з високою ймовірністю позбутися її!

Куди метастазує рак горла?

На перших двох стадіях розвитку пухлина локалізована у межах одного анатомічного відділу гортані. Починаючи з третьої стадії, пухлина проникає в регіонарний лімфовузол, що знаходиться на тій самій стороні горла, що і пухлина. Далі вона може проникати до інших прилеглих лімфовузлів і у віддалені органи ( наприклад, в легені).

Лікування раку горла

Залежно від стадії розвитку захворювання, лікар-онколог призначає відповідне лікування. Це може бути хіміотерапія, променева терапія, хірургічне втручання. Але найчастіше, це комбінація цих методів. На жаль, не рідко доводиться видаляти частково чи повністю такі органи, як горло, голосові зв’язки. Внаслідок такої операції (ларингектомія) хворий втрачає здатність розмовляти. І один із способів мовної реабілітації після видалення гортані – це застосування електронної гортані (або голосоутворювального апарату). Більш детально можна ознайомитись за посиланням – електронні гортані Labex. Найпопулярніша модель електронної гортані – Labex Harmony.

Голосовідтворюючий апарат Labex Harmony

Апарат управляється двома великими і надійними мовними кнопками. Від одного заряду Harmony дозволяє безперервно розмовляти до 35 годин, що у реальному житті може розтягнутися на 2-3 тижні користування!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *